• Call : 0885 02 91 91
14юни
2015
0

14.06 Световният ден на Кръводаряването

Милиони хора дължат живота си на хората, които никога няма да срещнат – хора, които даряват кръв свободно и без никакво възнаграждение. На 14 юни празнуваме тяхното благородство.

Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено количество от собствената кръв с цел спасяване на човешко здраве и живот.

Все пак, преобладаващото мнозинство от населението на света нямат достъп до безопасна кръв.

Над 80 милиона банки кръв са дарени всяка година, но само 38 % са събрани в развиващите се страни, където живее 82 % от световното население.

Много страни са зависими от дарение от семейството, или приятели на пациентите, които се нуждаят от кръв, това често се случва и в България.

В някои страни, все още кръводарители получават заплащане.

В България често виждаме роми, които чакат пред центровете за трансфузиология, за да продадат кръвта си на нуждаещите се. Това нямаше да се случва, ако всеки от нас даряваше кръв поне веднъж годишно.

Световният опит показва, че безвъзмездното кръводаряване e източникът на най-безопасна кръв, защото е най-малко вероятно доброволец да предаде потенциално животозастрашаващи инфекции, като вируси на ХИВ и хепатит.

Световният ден на кръводарителя се основава на успеха на Световния ден на здравето през 2000 г., който беше посветен на темата:

„Кръвта спасява животи. Безопасната кръв започва с мен“.

Световният ден е специална възможност за обединено, глобално честване на деня, който е на дата с особено значение: 14 юни е рожденият ден на Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откритието си на кръвните групи през 1900 г., спасило милиони човешки животи.