• Call : 0885 02 91 91
23апр.
2015
0

23 април е Световният ден на книгата

На Световния ден на книгата и авторското право – 23 април, свободни книги ще завладеят българските градове чрез предизвикателството „Пусни книга на свобода“. Идеята на организаторите от сайта „Аз чета“ и българската буккросинг общност е в обществените пространства на населените места да бъдат „освободени“ възможно най-голям брой книги.

23 април – Световният ден на книгата, се чества в цял свят от 1996 г. по решение на ЮНЕСКО. Това е празник на всички автори на книги, читатели, издатели, книжари, библиотекари, преподаватели и студенти по книгоиздаване. Датата е избрана заради важните литературни събития, които я съпровождат – на този ден през 1616 г. са починали Сервантес и Шекспир, а други изтъкнати писатели, като Морис Дрюон и Владимир Набоков, са родени именно тогава.

В Каталуния честват свети Георги и обичайно дамите подаряват книга, а господата им връщат жеста с роза. В този ден целият свят отдава почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора да открият удоволствието от четенето и да почетат приноса на онези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството. Затова на 23 април се провеждат различни инициативи, насърчаващи четенето, писането и издателската дейност.

А цитатът от нашумелия бестселър на Джон Грийн «Вината в нашите звезди» обобщава магията им.

„Понякога четеш някоя книга и тя те изпълва с такова едно странно божествено чувство, че накрая стигаш до убеждението, че разбитият на парчета свят никога няма да върне целостта си, докато всяко живо човешко същество не прочете тази книга. От друга страна обаче, има книги… за които не можеш да споделиш с никого – книги, толкова специални, необикновени и твои, че да обявиш пред някого увлечението си, би било равносилно на предателство.“

Източник: http://www.tvevropa.com/