• Call : 0885 02 91 91
08мар.
2015
0

8 март ден жената или на майката

Няма дете, чието сърце да не трепва при споменаването на 8 март – въпреки че празникът се води като Ден на жената, в България го отбелязваме Cute little girl giving yeloow flowersнай-вече като Ден на мама. Прекрасни са всички символи на обич и признателност, поднасяни на жената, която ни е дарила живот – и напълно заслужени.

Учат ни още от детската градина да направим картичка на мама и малко сладко подаръче. Всеки един от нас не може да не си спомня трепета, с който е приготвял, крил и после подарил своето мило подаръче за мама. Аз пък връщах празни бутилки от бира и с паричките купувах някаква дранкулка за мама. Това беше като обща акция за целия квартал. Всяка година се повтаряше. Беше забавно, интересно и вълнуващо. И сега като се сетя за дрънчащите бутилки, детския смях  и конспирации „мама да не разбере“ ми става мило и носталгично.

От друга старана моя баща, който и до тен днешен обожавам приемаше този празник само като деня на жената, а жена за него, много странно беше само тази, която вече е станала майка. Аз бях малка и той на мен никога, никога не ми подаряваше цветя. И повярвайте това ме натъжаваше. АЗ се чувствах достатъчно голяма и пренебрегната от моя идол за мъж – баща ми. Той е имал своето обяснение, което аз и до ден днешен отказвам да разбера. За него аз трябваше да бъда неговата малка жена, но уви… не бях и това ме натъжаваше на всеки осми март, докато …. станах майка и получих цветя и от него за този празник. Това беше така чакано от мен, така желаните цветя от мен бяха вече факт. Най–накрая имах цветя за този празник и от от тате.  Подари ми ги  и каза „Много е малко това вързопче да ти даде цветенце, но ще видиш, че няма да има по–хубави цветя на света когато точно то ти ги даде, не аз, не съпруга ти, а то“. Разплаках се и си казах „Струвало си е да чакам този подарък от тате, струвало си е“

И след няколко години  итози момент дойде. Дааа, дойде момента, в който моите деца ми правят изненада за този прекрасен ден. И за мен той е много, много по–важен и трогателен от този на съпруга ми, баща ми и на колегите ми. Знам с какъв трепет са го правили, какви емоции са влагали, знам колко много искат да ме зарадват и да ми покажат, че ме обичат, по детски сладко, чисто и безкористно с цялата си безгранична любов. В техните очи няма по–добра, по–красива, по–по–по жена и майка на света :–) Така както е моята майка за мен.

Въпреки това аз смятам, че на 8 март всяка дама трябва да празнува и да се чувства специална – независимо дали вече е станала майка или това велико изживяване тепърва й предстои. В исторически план този ден възниква като признание към силата на жената, към способността й да отстоява правата си, да бъде пълноценна и да успява не само в семейството си, но и в професионалния си живот.

Както подсказва моята детска  история по–горе, не е нужно да чакаме някой друг да ни направи празника, като ни поднесе цвете например, 8 март си е наш и ние трябва да си го направим забавен.

Весел празник мили дами – бъдещи и настоящи майка!