• Call : 0885 02 91 91

Как да закалим детето

„Закалявай се, както се закалява стомана“

kid-zakalivznieВсички знаят, че децата трябва да се закаляват. От каляването на детето зависи какъв човек ще израстни то. От това зависи дали детето ще израстне ефирно цвете, което се разболява веднага след като си е намокрило краката. А може да израстни здраво и силно дете, което се радва на горещото лятно слънце или лютия декемврийски студ. В тази статия описвам няколко начина, които ще ви помогнат да закалите детето си.

Какво означава „закаляване“?

Закаляване при децата означава укрепване на детския организъм до такава степен, че детето лесно да понася промените на околната среда. По този начин се заздравява тялото на детето и то не изпитва дискомфорт при резки промени на времето.

Какво закалява детето най-добре ?

Трите елемента на природата – слънце, въздух и вода – са най-важните елементи при каляването на детето. Ако живеете на село и детето ви се радва на свеж въздух, много слънце и кристално чиста вода, тогава детето ви е калено.

Колко дълго се закалява детето?

Закаляването е начин на живот. Детето трябва да се калява постоянно, защото в противен случай организма отново отслабва. Ползата от него продължава толкова дълго, колкото продължава подсилването на организма на детето.

Какво трябва да знаем преди да започнем да каляваме детето?

  • Организма реагира винаги, когато се променят параметрите на средата.
  • Винаги внимавайте за настроението на вашите деца. Ако те не искат да ги поливате със студена вода, не го правете.
  • Закалявайте детето докато е здраво, за да не предизвикате обратна реакция на организма.
  • По-добре е детето само да поиска да се съблече и да потича на снега. Така сте сто процента сигурни, че всичко ще е наред.
  • Лесно е да се калява детето докато си играе. Предложите му да си поиграете.
  • Студът е полезен само на добре загряно дете. Не го поливайте със студена вода, ако то се е прибрало измръзнало от вън. При такива случаи веднага го облечете и стоплете.
  • В стаята на детето винаги трябва да има свеж въздух. Проветрявайте редовно!
  • В жилище, където има деца не трябва никога да се пуши.

Кога започва закаляването на детето?

Каляването на детето може да започне още от първите дни, в които дойде на бял свят. В повечето случай то е увито с много завивки. Вие може го отвиете малко за да може организма му да поеме от заобикалящият го свят. След втория месец може да пристъпите към потапяне в студена вода. След като го измиете с топла вода можете за кратко да го потопите в хладка. Някои хора дори мажат със сняг децата си за по няколко секунди.

Тези процедури дават положителен резултат и заздравяват организма на новороденото. Важно да се правят под наблюдението на лекар-специалист.

Каляване на дете до 1 годишна възраст

Ако температурата в стаята е до 20 градуса може да оставите бебето да спи съвсем разсъблечено. То ще движи ръчичките и крачетата си, което ще развива мускулите му. По този начин ще се усилят защитните сили на организма му и ще се заздрави тялото на бебето. Само когато е време за лягане ( сън през нощта ), тогава го сложете на топло и уютно място, за да може да спи спокоен и здрав сън.

Когато бебето запълзи го оставете на пода и не му обличайте нищо. Оставете го само по леки гащички. Нека пълзи свободно върху настилката. Не му трябва килим.

Когато детето проходи

След като детето ви е проходило го оставете да обикаля босо. Нека се движи колкото се може повече по тревата, пътеката покрита с камъчета или вкъщи. Оставете го на воля да се разхожда, защото босото ходене е от огромна полза за него.

Закаляването на детето трябва да започне още от най-ранна възраст и да продължи цял живот. Така то истински ще се радва на заобикалящата го среда и живота.

Може ли да се закалява детето докато е болно?

Детето, което боледува често от простуди има най-голяма нужда от закаляване. В същото време, трябва да се внимава много. Започва се с най-леките и безопасните процедури. Свежият въздух е от изключително значение за бързото оздравяване на детето. Затова излезте на въздух и отидете в парка. Детето трябва да бъде малко по-топло облякано, от колкото здраво дете. Ако е зима, сложете качулка върху шапката. Добре е да го оставите да спи на открехнат прозорец, но внимавайте да не се открие.

Не се притеснявайте от теченията в стаята. Оставете детето да тича без пантофки. Нека да тича и играе само по долни гащички. Нека тича така преди лягане и след ставане.

Педиатрите смятат, че болно дете, което няма температура непременно трябва да излизат на разходка. Свежия въздух е от особено значение за оздравяване на детето ( дори да има бронхит или пневмония ).

Чистият въздух е най-важен фактор

Децата се нуждаят от чист въздух най-много от всеки друг. Ако им осигурите достатъчно чист въздух, те ще растат здрави и усмихнати. Оставяйте вашите деца да спят на отворен прозорец. Дори може да оставите бебето да поспи на балкона през деня. Това може да го правите не само през лятото, а и през зимата, стига да е добре завито.

Независимо от времето навън, детето трябва да спи на отворен прозорец. Това е минимума, без който няма смисъл да се говори изобщо за закаляване.

Разходките правят чудеса

При най-малката възможност и по всяко време излизайте на разходка в парка или в градината.  А разходката извън града е най-доброто нещо, което може да направите за детето си. Колкото е по-чист въздуха, толкова по-добре за всички вас, а най-вече за малчугана.

Как да обличате детето за разходка?

Колкото са по-малки дечицата, толкова е по активно кръвообращението им. Те се движат много повече от възрастните и затова не мръзнат като тях.

Шведите имат една поговорка, която гласи : „Ако на майката й е студено, слага още едно палтенце на детето“

Ако ви е студено си облечете нещо, обаче оставете детето по-леко облечено. Нека да бъде така облечено, че да не се изпотява. От изпотяване до простуда го дели една крачка.

На здраво дете му е достатъчна само шапка, която покрива ушичките му. Не е нужно да слагате качулка върху шапката, освен ако не вали дъжд или сняг.

Ако детето ви постоянно ходи с червени замръзнали ръце, намерете му топли ръкавици. Нека ръкавиците бъдат непромокаеми.

Ако крачетата му са студени, погледнете дали обувките не са му малки. Ако е така му купете с един номер по-големи. Нека обувките да бъдат гумени за да не пропускат вода.

Ако детето пожелае да изтича до близкия магазин без палто, а вън е зима, не му пречете. То само е пожелало и това за него е прекрасно закаляване.

Освен повлияването върху физиката му, има и нещо друго много важно, което трябва да знаете за да подобрите здравето на детето. Учени са доказали, че децата на нервни родители боледуват четири пъти по-често от децата на спокойните родители. За да не боледува детето ви, бъдете максимално спокойни във всяка ситуация.

ИЗТОЧНИК: http://pomaga.com