• Call : 0885 02 91 91
18сеп.
2015
0

Как да мотивираме детето?

Когато децата за пръв път тръгват на училище, те се вълнуват много и с ентусиазъм стъпват в класната стая. Някои нетърпеливо започват училище още на 6 годинки. Как родителят може да поддържа този интерес към училището и ученето и за напред?

Вероятно всеки зане, че децата обичат игрите. Постарайте се под формата на игра да поддържате пламъка и желанието му да учи. Задайте си въпросите  – Как сте се справяли вие с училището, когато сте били деца? Кое ви е мотивирало най-много да учите? И вашите отговори може да са ключът към успешният старт на ученика.

Ето няколко съвета:

Мотивирайте детето посредством неговата мечта. Какво иска да стане като порасне? Обяснете му, зашо ученето е важно, ако иска да постигне мечтата си. Всички знания и умения, които са му необходими се учат в училище.

Бъдете спокойни. Не се ядосвайте, когато не е направило нещо както трябва. Реагирайте с търпение и любов.

Поощтрявайте го! Нека детето ви почувства радостта от успехите и го научете да приема спокойно грешките си. Не го критикувайте постоянно, а го хвалете дори за малките му постижения.

Възнаградете труда му! Може да измислите някаква материална награда за детето си, ако се справя добре със задачките си. Това ще е стимул да продължава да се старае.

Помагайте му! В първи клас децата все още не знаят как да организират себе си, времето си, уроците си, затова понякога може да му окажете помощ в дейностите му. Разбира се, това трябва да се случи само в началото, после детето трябва да поеме отговорност за действията си.

Бъдете добър пример за детето си. Покажете, че вие също с удоволствие четете и научавате нови неща.

източник:www.mamatatkoiaz.bg