• Call : 0885 02 91 91
02апр.
2015
0

Международен ден на детската книга

Днес отбелязваме Международния ден на детската книга, който е обявен официално през 1967 г. по решение на Международния съвет за детската книга (с официален статут на член на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО). Датата 2 април съвсем не е избрана случайно, тъй като именно на 2 април 1805 г. в Одензе, Дания се ражда един от най-любимите писатели на десетки поколения Ханс Кристиан Андерсен. Сигурни сме, че няма човек, който да не е израснал с някои от най-известните му и обичани приказки като „Грозното патенце“, „Новите дрехи на царя“, „Оловният войник“, „Малката русалка“, „Малката кибритопродавачка“, „Принцесата и граховото зърно“ и още много други.

По традиция от тогава насам, всяка година различна страна става домакин на празника. Тя обикновено предлага темата на отбелязването и кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор да направи плаката на честванията.

В България илюстрацията за деца се ражда от ръцете на художници, които не се занимават конкретно с нея. Така историята поставя в началото автори, за които малцина подозират, че са рисували „книжки“ – Антон Митов, Иван Мърквичка и Йосиф Обербауер. Едва около 1920 г. на пазара се появяват детски книжки такива, каквито ги познаваме и днес.

По инициатива на международния съвет на всеки 2 години се изготвя специален Списък на детската книга. Всяка държава има право да се включи в него с по три заглавия, които се избират вътрешно по редица показатели. Първата българска книга, включена в Списъка, е „Приказен свят” на Ангел Каралийчев. Това става през 1974 г. През годините в него фигурират още Валери Петров с „Пет приказки” през 1988 г., Йордан Радичков с „Малки жабешки истории” през 1996 г. и Веса Паспалеева с „Пролет в родината” през 1980 г.

Днес започва и четвъртото издание на „Походът на книгите“, чието официално начало точно в 11 часа в детско-юношеския отдел на Столична библиотека ще даде кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя ще прочете и една Андерсенова приказка по повод 210-годишнината от рождението му, съобщиха организаторите от асоциация „Българска книга“. Нека не забравяме да вдъхваме любов към книгата и четенето на нашите деца и бъдещи поколения. Честит празник!