• Call : 0885 02 91 91
25Ное.
2014
0

Наръчник за детски рожден ден

Нямам спомен, преди да стана майка, да съм се подготвяла толкова време за мой собствен рожден ден, колкото се приготвям и вълнувам за този на детето си. Децата обичат рождените си дни и очакват празника с нетърпение. За разлика от нас, възрастните, които обикновено се паникьосваме при мисълта за организирането на поредното парти и разходите, свързани с него.
Има множество варианти за празнуване на детски рожден ден, които зависят от възраст, място, време на годината, бюджет и още, и още…

Но все пак се опитах да систематизирам основните неща, без които един детски рожден ден няма как да се случи.

Тортата – символът на рожденият ден

Разбира се, на нея се пада почетното първо място в списъка. Ако има нещо, без което един детски рожден ден не може, то това безспорно е Нейно величество – Тортата!

Обикновено вариантите за торта са два – да направиш сам или да купиш. По-евтиният вариант е да направиш (освен това си наясно какво точно има вътре). По-лесният и сигурен – е да купиш. Понеже често тортите за празника са повече от една – може да съчетаете домашната и купешката. Още повече, че в детските градини и детските парти центрове искат сертификат за тортата, така че за там е ясно, че трябва да е поръчана. Островът на съкровищата предлагат 20% отстъпка за всяка втора торта закупена. Така, наистина втората торта е повече от изгодна.

Домашната торта

Предимства:
– правим я по наш вкус
– знаем точно какви продукти използваме
– облекчава бюджета
Недостатъци:
– Може да не се получи, ни на вкус, ни на цвят
– Не са особено атрактивни на вид (в повечето случаи)
– Не може да се внасят домашно приготвени торти в градините и детските клубове

Ако решите да правите домашна торта, но не си изкарвате прехраната като правите сладкиши, по-добре е да направите една за проба. И то не в деня преди празника, за да имате време за реакция и евентуално за още няколко опита.

Поръчковата торта

Предимства:
– пести време и усилия
– има безкрайно разнообразие от украса – снимки, картинки, захарни фигурки. Може да си изберете направо торта шедьовър.

Нeдостатъци:
– по-скъпа е от домашната

В случай че ще поръчвате, отидете заедно с рожденика. Опитайте тортите, особено, ако не сте си купували до сега от тази сладкарница и го оставете сам да си избере украсата. Няма значение дали вие сте почитател или не на Бакуган-ите и дори не знаете кой или какво е Бакуган! Важното е на детето да му харесва. Все пак това е неговия рожден ден. Вие имате 1-2 рождени дни, в които ще имате думата за тортата – първия, втория, за третия не мечтайте… вече съкровището Ви е достатъчно голямо, за да предявява претенция и собствени желания за НЕГОВИЯ си рожден ден.

Пресметнете добре дните до празника, за да не се окаже, че няма време за изпълнение на поръчката. Ако ще носите тортата в детска градина или клуб, не забравяйте да си вземете сертификата от сладкарницата.

Мястото – то е едно детски парти център Островът на съкровищата  🙂

Аз, като едно зимно бебе и дъщеря ми, като друго зимно бебе, мога да се оплача, че откъм място за празнуване на рожден ден сме доста ограничени. Най-общо, в студеното време вариантите са два – вкъщи или в детски център. И двете имат своите предимства и недостатъци.

За по-големи деца, детския център е за предпочитан. А пък за родителите – най-удобен. Теренът, украсата, забавленията, костюми, хапване, а повечето места работят и със сладкарници, което пък решава въпроса с тортата – всичко на куп. Цената на подобно мероприятие обикновено не е от най-ниските и като се тегли накрая чертата, се оказва доста скъпо удоволствие, което трябва да се вземе предвид. За това ние от детски парти център „Островът на съкровищата“ сме подготвили за Вас приятна изненада – нашите Промоции.

Ако решите да празнувате вкъщи, ще ви е нужна доста по-голяма организация, но ако детето е по-голямо, може спокойно да го включите в част от подготовката. Направете заедно поканите и украсата, определете менюто, помолете го да си почисти стаята. И спокойно може да поръчате от нас актьор, който ще забавлява децата по време на рождения ден на Вашето съкровище у дома.

Началният час на веселбата трябва да се съобразен с възрастта и режима на детето, броят на гостите – също. Може да има и краен час, който обаче да бъде обявен в поканите, за да може децата предварително да са подготвени, че като всяко нещо, дори рождения ден има край.
Ако искате нещо по-различно от обичайните къщни забавления, сега има доста парти-центрове, чиито аниматори ходят и по домовете. Предлагат се костюми за маскен бал, фокусници, театър, танци…

За пролетно-летните рождени дни, идеалното място за празника е навън. Част от детските клубове имат и двор, което е чудесен вариант. Но също така може да посрещнете гостите си в градинка, парк, дори и някъде на зелено извън града. Една украсена беседка, няколко одеяла – и купонът може да започне.  Вероятно ще ви е малко трудно, чисто логистично, но със сигурност усилията ще си заслужават. Друг възможен проблем, който може да възникне е, ако времето ви изиграе лоша шега. Затова не е зле да обмислите и някакъв резервен вариант, в случай на дъжд. И в този вариант ние от детски парти клуб „Островът на съкровищата“ сме на Ваше разположение. Обадете ни се на и бъдете сигурни, че ще получите най-добрата консултация, оферта и цена.

Бюджетът

Един от решаващите фактори, ако не и единствен, за това как и къде ще се празнува рожденият ден – това е бюджетът. За да няма неприятни изненади, още в самото начало си определете такъв и действайте според него. Направете си списък на нещата, които ще са ви нужни, решете колко пари ще отидат за всяко от тях и действайте.

Ето един примерен, който може да ви помогне:

– подарък
– торта
– храна
– украса
– парти център/аниматори
– извънредни/други

Гостите

Това с гостите е трудна работа, защото както и да съм го мислела, така и не успявам да събера всички в един ден. Има празник с баби, лели, стринки и друг вид близки и далечни роднини и вече Празникът с децата (без да броя този в детската градина). И дори да разполагаш с достатъчно място, пак е добре да се разделят двете мероприятия. По много причини.

Хубаво е да предупредите гостите по-отрано, за да може да се организират и да не поемат други ангажименти за същия ден. Подгответе им покани, с датата, часа и мястото. Помолете ги, да ви потвърдят дали ще дойдат, за да може да си направите по-точни планове.

Менюто

Храната основно зависи от възрастта на децата, мястото на празника и бюджета. За съжаление менюто, което предлагат в повечето парти-центрове, не е от най-здравословните. Така, че ако децата са малки, имат някакви алергии или проблеми с определени храни, може би е по-добре да се съберете вкъщи, за да може да контролирате съдържанието на чиниите. Но пък от друга страна – има някой друг, който ще сготви, сервира и мие мръсната посуда след това.

Ако празнувате навън или вкъщи ще ви е по-натоварено, но пък ще сте си приготвите всичко по ваш вкус и под ваш контрол. Ако ще очаквате много гости и имате възможност, може да поръчате кетъринг. Може да сте сигурни, че ние най-добре знаем кое ще е най-подходящо за Вас на Вашето детско парти. За това несе колебайте, а ни се обадете, зада вземеАко пък не, не се колебайте да включете в приготовленията останалите хора вкъщи или да помолите приятелка за помощ.  Ако цял ден сте приготвяли сандвичи, торти и всякакви други лакомства, до вечерта няма да са ви останали, нито сили, нито нерви.

Най-лесното, най-популярно и доказано през годините меню за рожден ден са сандвичите. Спомням си ги още от моето детство, франзелите, нарязани на кръгчета със салам, кашкавал и лютеница. Всички деца (и възрастни) ги обичат, затова може да изберете този вариант, но за да има и здравословна нотка, добавете зеленчуци за украса.

Има един идеален начин да предложите на гостите си малко витамини – зеленчукови солети, лесно, красиво, вкусно и полезно. Нарежете на дълги, тънки пръчици – морков, краставица, чушка (зелена, червена, жълта). Разпределете ги във високи чаши, които напълнете почти до горе с прясно изцеден лимонов сок и вода. Това ще ги задържи свежи и ще придаде много приятна киселина на „солетките”. На масата на възрастните може да предложите и вариант с разреден в вода соев сос. За децата не е подходящ, защото е много солен.

Предложете плодове. За да бъдат по-атрактивни – направете плодови шишчета, например.

Ако сте решили да празнувате навън, в парка например, гледайте да облекчите менюто максимално. Сандвичите отново са добър вариант и се пренасят лесно в кутии. Малко плодове, торта и сте готови за веселба! Не забравяйте чинийки, чашки за еднократна употреба (да не забравяме за природата – нека бъдат картонени, а не пластмасови), салфетки, мокри кърпички.

Украсата

Е, украсата е ясна – балони, балони и друг вид балони. Но това е само на пръв поглед. Декораторите на Островът на съкровищата, определено могат да Ви изненадат изключително приятно с тяхната фантазия. Винаги може да се добавят и малко гирлянди, свирки, кречетала и всякакви други подобни, които вдигат колкото може повече шум. Може да добавите някакви парти шапки, смешни очила, изкуствени носове, диадеми с антенки и други странни аксесоари. Тях също може да закупите от нас.

Ако детето е малко, разбира се, внимавайте с балоните и свирките. Силният шум или спукан балон може да стресне рожденика, а и малките гости.  За първи рожден ден, малко гирлянди или разноцветни хартиени топки са напълно достатъчни.

Снимките

Имам доста какво да кажа по темата за снимките от рождените дни, а и за филмчетата също. За първия рожден ден на дъщеря ми, бях помолила поне трима приятели да си вземат фотоапаратите (професионални), един – камерата.  А на последния пък не бях заредила фотоапарата и имам няколко от един телефон. Какво да ви кажа… Ето защо е хубаво да се обърнете към професионалистите, които Островът на съкровищата ще Ви предложи.

Най-важното

Най-важното, разбира се, което ви е нужно за рождения ден, е доброто ви настроение. Отпуснете се и се забавлявайте. Нещо не било наред с организацията, има торта, лютеница, трохи по целия под, диван, чисто новата рокля… няма никакво значение. Майчината усмивката, смехът, прегръдките, игрите, времето прекарано заедно на този ден – това е най-големият подарък, който може да направите на вашето дете.