• Call : 0885 02 91 91
13февр.
2015
0

Научете детето да се забавлява само

Колкото и eмоционално зареждащи да са децата, те действат също толкова емоционално изтощително. А когато са малки, присъствието ви около тях е не само необходимо, но и задължително.

Съществуват обаче хитринки, чрез които да „открадвате” по час – два(ако сте късметлии и повече) дневно за собствените си занимания, без да се притеснявате, че малчуганът ви ще скучае. Просто трябва да го научите да се забавлява сам!

Много родители вярват, че трябва да прекарват всяка секунда от времето си край детето, за да не пропуснат жизнено важен момент от развитието му или за да не го карат да се чувства пренебрегнато. Но така не им остава време за почивка, стресът и умората ескалират и в крайна сметка отново потърпевш е малчуганът.

От друга страна, децата, които разчитат на някой или нещо друго да ангажира интереса им, когато им е скучно, изпитват много по-големи трудности в поемането на отговорност за благосъстоянието си като зрели индивиди. 

Ето защо е важно детето да се научи да си играе самичко от малко. Така не само ще си осигурите свободно време за чаша кафе или разговор с приятелка, например, но и ще положите стабилните основи на творческото му развитие, критическото му мислене и самоувереността му.

Ето как да научите детето да си играе само:

Покажете на детето как да си играе само

Най-добрият начин да накарате детето да привикне със собствената си компания е да му покажете колко забавно може да бъде. Този процес трябва да започне още преди да е пропълзяло, защото до някаква степен усамотяването е заучено поведение и ако не дадете възможност на малчугана да го усвои от рано, може никога да не се случи.

Един от начините да покажете на детето как може да се забавлява само е да го оставяте за определени интервали от време в кошарката или в креватчето, заобиколено с различни играчки, докато вие самите вършите задълженията си в близост (така че да ви вижда) и дори в другите помещения.

Когато детето започне да щъка из дома ви вече ще трябва да разпределяте самостоятелното си време така, че да можете да го наблюдавате. За щастие, то ще бъде достатъчно заинтригувано от вълнуващата заобикаляща го среда и ще може дълго да си играе с различни предмети.А колкото повече расте, толкова по-дълго време ще може да прекарва само, без да се тревожите, че ще се нарани.

Създайте пространство за игра

Най-добрият начин да насърчите детето да се потопи в самостоятелни занимания е да аранжирате сигурни и обеозпасени площи за игра, които да го провокират да излседва и експериментира. Идеални за целта са т.нар домашни детски кътове с масички, столчета и секции (всички в детски размери и ярки цветове), където са събрани и прецизно разпределени всички играчки и творчески пособия на малчугана.

Другият вариант е да монтирате малък баскетболен кош или миниатюрна електрическа железопътна линия в стаята, да му осигурите къща за кукли или конструктури – всичко, което сте сигурни, че ще поддържа интереса на детето поне час – два.Ако му сервирате и чиния със сандвичи за лека закуска, може и половината ден да се изниже, без да търси вниманието ви.

Поддържайте вниманието на детето ангажирано

Това може да стане много лесно като измисляте малки проекти, анагжиращи вниманието на малчугана ви. Защото, въпреки че експертите твърдят, че половин час пред телевизора няма да му навредят, вашата цел е да помогнете на мъника да открие забавленията, които провокират активното му участие.

Затова му предложете да полегне върху едно одеяло в градината и да наблюдава формата на облаците, да прави „научни експерименти”, да твори с боички, пластелин или конструктор, да сглобява колажи или прото да оцветява картинки. А защо не да ви помогне в кухнята докато приготвяте сладки за неделния следобед?

Позволявайте на детето да създава бъркотия

юВпечатляващо е как създаването на хаос е най-любимото занимание на децата и колко много време може да ги поддържа ангажирани. Затова бъдете креативни и либерални, и след като вземете някои предпазни мерки за интериора, пуснете малчугана да „вилнее“.

Постелете стара завеса за баня (или най-обикновена мушама) на пода, върху която детето да рисува с пръстчета, съберете всички възглавници вкъщи и го насърчете да построи укрепително съорежение зад дивана, изкопайте дупка в двора и провокирайте детето да я напълни с маркуча, за да се получи езерце, а ако пресаждате цветя, нека и малчуганът ви помогне като пълни саксиите с пръст.

Да, домът ви ще е по-разхвърлян и мръсен от този на приятелите ви, но в крайна сметка всички ще сте доволни… и ще вършите собствените си занимания.

 

Източник :www.moetodete.bg