• Call : 0885 02 91 91
25май
2015
0

Проверка на правописа чрез диктовка на улицата

За 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН организира инициативата „Написаното остава. Пиши Правилно!“. Това съобщи пресцентърът на Академията, информира ни dariknews.bg.

На три места в центъра на София от 9.00 до 15.00 ч. на 24 май желаещите да участват в инициативата са имали възможността да направят кратка диктовка, за да проверят знанията си по български правопис и пунктуация.

Трите места, на които всеки е можел да провери правописа си са – пред кино „Одеон“, на пресечката на ул. „Граф Игнатиев“ и бул. „Васил Левски“, на изхода на метростанция „Сердика“, на площад „Света Неделя“, и пред паметника на Съветската армия.

На тези  места млади учени от Института за български език са помагали със съвети и са пояснявали най-често допусканите грешки. Отишлите на инициативата са имали възможността да обсъдят с учените някои правописни и пунктуационни правила, заложени в диктовката, тенденциите в развитието на българския език, както и възможностите на съвременните езикови технологии.

Всички участници са получили стикери „Написаното остава. Пиши Правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепени на публични места върху табели или надписи, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се с диктовката са получили и други награди.

Като партньор на инициативата се включва и Националното издателство „Аз Буки“, което публикува подготвения от учените текст за диктовка и кани ученици от цялата страна да оценят чрез него знанията си.

Източник: darikinews.bg