• Call : 0885 02 91 91
31юли
2016
0

Определете какъв родител сте

Забравете за термите от типа „майка делфин“, „майка лъвица“ или „прекалено грижовна майка“. Ще ви препоръчам малко по-различен начин на разбиране за родителския подход. Все пак не бива да забравяме, че всичко зависи от вашата личност и особености на характера.

Докато всеки един човек е уникален сам за себе си, различните етикети все още може да се използват като спомагателно средство, за да ни дадат по-широк поглед над разбирането на различните хора и как те задоволяват нуждите си. Нашите „личностни приоритети“ определят и отношението ни към околната среда, това как се справяме с различните препятствия в живота си и кое ни мотивира за едно или друго решение в реалността.

Да имаш дете е едно от най-сладките предизвикателства в живота. Как ще реагирате, когато животът ви донесе бебе, а то е просто колики, спане, хранене, и след това отново в този ред или в обратен? Каква е реакцията ви, когато детето ви отказва да си сложи връхната дреха и е толкова отнесения му вид ви кара да пропуснете важна среща? Харесват ли ви безредието и отпечатъците от пръсти навсякъде? Шум? Хаос? Вероятността да понесете хипер активността на хлапето, но пък трудно да понасяте мрънкането?

Нека надникнем в четирите основни личностни типа и как те влияят върху начина на живот на родителите от позитивна гледна точка. Има възможност да забележите части от характера си в повече от една категория.

Трябва да сте наясно, че най-силните приоритети се изявяват, когато сте в стресова ситуация или когато сте в безизходица. Колкото по-малко приоритети имате, толкова по-лесно се случва живота.

1. Властен тип

Да се чувствате незначителни е най-големият ви страх. Искате да оставите наследство и да оставите ярки отпечатъци на този свят. За вас е важно да правите нещата компетентно и с висок стандарт.

Вероятно вие ще сте модел за съвършенство и амбиция. Ще цените постиженията си и вашите деца е силно вероятно да се научат и да прилагат вашите принципи на поведение.

2. Контролиращ тип

Личностният приоритет на този тип хора може да бъде три вида: нуждата да имаш контрол върху себе си, върху другите другите и да контролирате дадена ситуация. Най-големият ви страх е да останете без план, да бъдете критикувани и унижавани.

Най-вероятно сте готов лидер и организатор. Следвате правилата много добре и не се предавате, докато не постигнете успех с всичките си идеи. И именно тази самоувереност ви помага да си свършите работата повече от добре.

Децата ви са късметлии, те ще прихванат от вашите навици, които ще помогнат на семейството ви да функционира правилно. Децата ви ще се учат от вашите организаторски умения и в живота ще търсят начини да израснат като лидери. Ще имат уважение към реда, властта и закона. Вие вероятно ще сте отличен модел за това как да организират времето и ангажиментите си.

3. Комфортен тип

Вие сте от лесно сговорчивите, със съвсем малко усилие можете да доведете у дома си мир, спокойствие и комфорт. Децата ви се чувстват защитени във ваше присъствие, защото сте меки и предсказуеми. Най-големите страхове на личностите, които търсят спокойствие и комфорт са да живеят в стрес и болка. Не ви харесва да сте притиснати в ъгъла.

Децата ви ще се научат от да са спокойни и ще разчитат на разбирателство и равноправие у дома и в обществото. Те ще се наслаждават на малките неща от живота и това ще ги прави истински щастливи.

4. Удовлетворяващ тип

Вие сте приятелски настроен човек, внимателен и лесно правите компромиси, за да се разбирате с другите. Обичате да доставяте удоволствие на другите и така да получавате тяхното одобрение. Най-големите ви опасения са да не се окажете изоставени или отхвърлени. Ще сте много полезни на децата си, защото ще ги научите да бъдат мили и внимателни.

Какъв невероятен начин да сте пример на децата си!

Шансовете те да наследят вашият неагресивен характер и омиротворяващи подходи е огромен.

 

Адаптация от www.huffingtonpost.ca (By Alyson Schafer)