• Call : 0885 02 91 91
11февр.
2015
0

Затлъстелите деца са жертви на майките си

 

Фрази като: „Докато не си изядеш всичко, няма да ставаш от масата”, са ни познати до болка от нашето детство. Ново изследване установи, че причина за това е вината за похабяване на храната. Според него обаче подобна тактика подхранва епидемията от затлъстяване сред децата.

Спрямо проведените изследвания в тази област става ясно, че това е изключително грешен подход. Той в никакъв случай не възпитава децата на добри хранителни навици. Колкото по-големи стават, порциите също нарастват, а те са притиснати да консумират по-голямо количество храна, отколкото им е необходимо за правилния растеж.

Спрямо този режим през най-важните години на растежа, когато пораснат, тези деца нямат граници в храненето и не знаят кога да спрат. Диетолозите, които за пръв път се захващат с този проблем, останали изненадани от поведението на повечето майки, които карат децата си да оставят чиниите си „измити“ след

 

За целта са проучени 2200 тийнейджъри и 3500 родители в САЩ. Интересното е, че бащите са по-склонни да ограничават порцията на децата си, отколкото майките.

Тенденцията в цял свят, включително и у нас е, че се увеличава затлъстяването при децата. Около 20% от децата в България са с наднормено тегло. Преди 10 години процентът на затлъстелите деца у нас е бил доста по-нисък – 12-13%.

Затлъстяването е и една от причините все повече деца да заболяват от диабет тип 2. Доскоро болестта доскоро е била характерна за възрастни хора над 40 години. Днес обаче се диагностицира и при 6-7-годишни деца.

Нездравословно хранене

Затлъстяването е сериозно заболяване, което трябва да се лекува бързо и адекватно. Проблемът може да се преодолее чрез правилен двигателен и хранителен режим.

Американски лекари наскоро предложиха и друг начин да се преодолее проблемът. Вариантът е държавата да взема от родителите им тежко затлъстелите деца и да ги оставя в клиники, където да бъдат учени как да се хранят здравословно. Това обаче надали ще се понрави на грижовните майки и баби.

Източник: gotvach.bg