• Call : 0885 02 91 91
19сеп.
2015
0

5 здравословни храни за вашето дете

За да се чувствате добре, тялото ви се нуждае от витамини. Детският организъм също се нуждае дори повече от тях, за да расте детето здраво, щастливо и силно. През зимата е по-трудно да се храните здравословно и да набавяте за детето си необходимото количество витамини. Ето 5 предложения, които ще помогнат в избора на добра храна.

Цитрусите – лимон, лайм, портокал, грейпфрут, са най-сочни през зимата, освен това могат да добавят много слънчево настроение в студените дни. Те са много богати на витамин C – един средно голям портокал съдържа повече от 100 % от препоръчителната дневна доза. Освен това цитрусите са богати на флавоноиди. Преобладаващият флавоноид в тези плодове е хесперинът. Той помага за повишаването на „добрия“ холестерол (HDL) и понижаването на „лошия“ (LDL).

Вероятно сте опитвали сок от нар. Той е един от най-добрите плодове за здравото сърце на детето ви като го предпазва и за в бъдеще. Той е богат на антиоксиданти. Само една чаша дневно може да предпази организма от свободните радикали. Освен това, пиенето на сок от нар подобрява притока на кръв към сърцето при хора със сърдечна исхемия.

 Тези зеленчуци (зеле, маруля, къдраво зеле) виреят през зимата, за разлика от останалите зеленчуци. Всъщност студа може дори да премахне горчивия вкус от зелето. Тези зеленчуци са изключително полезни за децата, защото са много богати на витамин A, C и K. Тъмнолистните зеленчуци са много добър избор и за майките (кърмачки), защото са отличен източник на фолиева киселина.

Има доста видове зимна тиква. Всеки един от тях е чудесен избор за детето ви през зимата. Една порция сготвена зимна тиква съдържа съвсем малко калории, но има витамин A и витамин C. Съответно цели 214% от дневната препоръчителна доза витамин А и 33% от препоръчителната доза витамин С. Освен това тиквата е добър източник на витамин B6 и К.

източник :.mamatatkoiaz.bg